Kryptovaluutat

Kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva digitaalinen virtuaalivaluutta. Kryptovaluuttoja on nykyisin yli 5000 kappaletta, ja uusia syntyy koko ajan. Niistä tunnetuin on vuonna 2008 syntynyt Bitcoin. Bitcoinin lisäksi on olemassa useita satoja erilaisia kryptovaluuttoja, joita yleensä kutsutaan vaihtoehtovaluutoiksi (”altcoins”). Niillä saattaa olla erilaisia ominaisuuksia ja niiden käyttötarkoitus voi olla määritelty. Esimerkiksi STEEM-valuutta luotiin sisällöntuottajien palkitsemiseen vuonna 2016 perustetulla Steem-nimisellä alustalla.

Kryptovaluutta on esiintynyt mediassa paljon viime aikoina, mutta kuinka moni tietää, mitä se tarkalleen on? Kryptovaluutta on kansainvälinen digitaalinen valuutta, joka toimii lohkoketjuteknologian avulla.

Kryptovaluutta ei ole minkään keskuspankin sääntelyn alaisena ja sen omistavat ihmiset. Valuutta toimii täysin verkossa eli siitä ei ole olemassa fyysistä rahamuotoa netin ulkopuolella.

Maailman tunnetuin kryptovaluutta on Bitcoin, jolla voi maksaa jo useassa verkkokaupassa Suomessa. Erilaisia valuuttoja on kuitenkin jo yli tuhat.

Kryptovaluutat tunnetaan myös nimillä digivaluutta ja virtuaalivaluutta. Kryptovaluutta on kuitenkin nimenomaan aidosti digitaalinen valuutta eikä siis perinteisten valuuttojen digitaalista käyttöä.

Jos haluat lukea lisää itse kryptovaluutoista, tutustu uusibittivaluutta.fi sivustoon, nämä linkit johtavat sinne:

Binance

Bitcoin

Dogecoin

Ethereum

Litecoin

Ripple

Mihin kryptovaluuttaa voidaan käyttää?

Kryptovaluutta on yleisesti laillinen maksuväline ympäri maailmaa. Kryptovaluuttoja ja varsinkin Bitcoinia voi käyttää myös Suomessa, tosin enimmäkseen verkkokaupoissa. Ensimmäinen Bitcoin-siirto tapahtui jo vuonna 2008, joten mistää aivan tuoreesta asiasta ei siis enää ole kysymys.

Digitaalisena valuuttana kryptovaluutta sopii verkossa asioimiseen, mutta sillä tehtyä rahansiirtoa ei voi peruuttaa. Tämän takia muun muassa nettishoppailuun sopii paremmin luottokortti, sillä jos ostettu tuote ei ikinä saavu perille, on viallinen tai ei vastaa kuvausta, luottokorttiyhtiöltä on mahdollista saada rahansa takaisin.

Kryptovaluuttoja, kuten Bitcoineja, voi myös nostaa sen mahdollistamilla automaateilla. Käytännössä näillä automaateilla voi ostaa Bitcoineja käteisellä, mutta myös myydä niitä ja nostaa automaatista käteistä.

Tätä varten tarvitaan virtuaalivaluutoille tarkoitettu mobiililompakko, kuten Electrum tai Mycelium, jotka ovat kolmannen osapuolen tarjoamia palveluita. Näiden avulla bitcoin nosto onnistuu myös automaateilta.

Yksi virtuaalivaluuttojen yleistymistä hidastava asia on ollut se, että kaupankäyntinopeus on huomattavasti perinteisempiä tapoja hitaampaa. Esimerkiksi Visa prosessoi 24 000 maksutapahtumaa sekunnissa, mutta samassa ajassa Bitcoin suoriutuu vain seitsemästä. Kaupan kassajonolla se voisi laajassa käytössä aiheuttaa melkoisen ruuhkan.

Back To Top