Mikä on Blockchain?

Jos olet seurannut pankkitoimintaa, sijoittamista tai kryptovaluuttaa viimeisten kymmenen vuoden aikana, olet ehkä kuullut termin ”lohkoketju”, joka on Bitcoin-verkon takana oleva tallennustekniikka.

Blockchain näyttää monimutkaiselta, ja se voi varmasti olla, mutta sen ydinkonsepti on todella yksinkertainen. Lohkoketju on eräänlainen tietokanta. Jotta voisimme ymmärtää blockchainin, se auttaa ensin ymmärtämään, mikä tietokanta todella on.

Tietokanta on kokoelma tietoja, jotka tallennetaan sähköisesti tietokonejärjestelmään. Tietokannan tiedot tai tiedot on tyypillisesti rakennettu taulukkomuodossa tiettyjen tietojen helpon haun ja suodattamisen helpottamiseksi. Mitä eroa on sen välillä, että joku käyttää laskentataulukkoa tietojen tallentamiseen tietokannan sijasta?

Laskentataulukot on suunniteltu yhdelle henkilölle tai pienelle ihmisryhmälle rajoitetun määrän tietojen tallentamiseen ja käyttämiseen. Sitä vastoin tietokanta on suunniteltu tallentamaan merkittävästi suurempia määriä tietoa, johon kuka tahansa käyttäjä voi päästä käsiksi, suodattaa ja käsitellä nopeasti ja helposti.

Suuret tietokannat saavuttavat tämän sijoittamalla tiedot palvelimiin, jotka on valmistettu tehokkaista tietokoneista. Nämä palvelimet voidaan joskus rakentaa käyttämällä satoja tai tuhansia tietokoneita, jotta niillä on tarvittava laskentateho ja tallennuskapasiteetti, jota monet käyttäjät voivat käyttää tietokantaan samanaikaisesti. Vaikka laskentataulukko tai tietokanta voi olla kaikkien ihmisten käytettävissä, se on usein yrityksen omistuksessa ja sitä hallinnoi nimetty henkilö, jolla on täysi hallinta sen toiminnasta ja sen sisältämistä tiedoista.

Miten lohkoketju eroaa tietokannasta?

Varastointirakenne

Yksi keskeinen ero tyypillisen tietokannan ja lohkoketjun välillä on tietojen rakenne. Lohkoketju kerää tietoja yhteen ryhmiin, jotka tunnetaan myös lohkoina ja jotka sisältävät tietojoukkoja. Lohkoilla on tiettyjä tallennuskapasiteetteja, ja kun ne on täytetty, ne on ketjutettu aiemmin täytettyyn lohkoon ja muodostavat ”ketjuketjuna” tunnetun tietoketjun. Kaikki uudet tiedot, jotka seuraavat tuoretta lohkoa, kootaan vasta muodostetuksi lohkoksi, joka sitten lisätään myös ketjuun täytön jälkeen.

Tietokanta rakentaa datansa taulukoiksi, kun taas lohkoketju, kuten sen nimi viittaa, rakentaa tiedot palasiksi (lohkoiksi), jotka on ketjutettu yhteen. Tämä tekee siitä niin, että kaikki lohkoketjut ovat tietokantoja, mutta kaikki tietokannat eivät ole lohkoketjuja. Tämä järjestelmä tekee myös luonnostaan ​​peruuttamattoman aikataulun tiedoille, kun se toteutetaan hajautetusti. Kun lohko on täytetty, se kivitetään ja siitä tulee osa tätä aikajanaa. Jokaiselle ketjun lohkolle annetaan tarkka aikaleima, kun se lisätään ketjuun.

Hajauttaminen

Blockchainin ymmärtämiseksi on opettavaista tarkastella sitä yhteydessä siihen, miten Bitcoin on toteuttanut sen. Kuten tietokanta, Bitcoin tarvitsee kokoelman tietokoneita lohkoketjunsa tallentamiseksi. Bitcoinille tämä lohkoketju on vain tietynlainen tietokanta, joka tallentaa kaikki koskaan tehdyt Bitcoin -tapahtumat. Bitcoinin tapauksessa, toisin kuin useimmat tietokannat, nämä tietokoneet eivät ole saman katon alla, ja jokaista tietokonetta tai tietokoneryhmää käyttää ainutlaatuinen henkilö tai yksilöryhmä. 

Kuvittele, että yritys omistaa palvelimen, joka koostuu 10 000 tietokoneesta ja jonka tietokanta sisältää kaikki asiakkaan tilitiedot. Tällä yrityksellä on varasto, joka sisältää kaikki nämä tietokoneet saman katon alla, ja sillä on täysi määräysvalta näihin tietokoneisiin ja niihin sisältyviin tietoihin. Samoin Bitcoin koostuu tuhansista tietokoneista, mutta jokainen lohkoketjua pitävä tietokone tai tietokoneryhmä on eri maantieteellisessä paikassa ja niitä kaikkia käyttävät erilliset henkilöt tai ihmisryhmät. Näitä Bitcoinin verkkoa muodostavia tietokoneita kutsutaan solmuiksi.

Tässä mallissa Bitcoinin lohkoketjua käytetään hajautetusti. Kuitenkin on olemassa yksityisiä, keskitettyjä lohkoketjuja, joissa sen verkon muodostavat tietokoneet ovat yhden kokonaisuuden omistuksessa ja hallinnassa.

Lohkoketjussa jokaisella solmulla on täydellinen tietue lohkoketjuun sen alusta lähtien tallennetuista tiedoista. Bitcoinille tiedot ovat kaikkien Bitcoin -tapahtumien koko historia. Jos yhden solmun tiedoissa on virhe, se voi käyttää tuhansia muita solmuja referenssipisteenä korjatakseen itsensä. Tällä tavoin kukaan verkon solmu ei voi muuttaa sen sisällä olevia tietoja. Tämän vuoksi Bitcoinin estoketjun muodostavien lohkojen tapahtumien historia on peruuttamaton.

Jos yksi käyttäjä peukaloi Bitcoinin tapahtumatietuetta, kaikki muut solmut viittaavat toisiinsa ja tunnistavat helposti solmun, jossa on väärät tiedot. Tämä järjestelmä auttaa luomaan tarkan ja läpinäkyvän tapahtumien järjestyksen. Bitcoinille nämä tiedot ovat tapahtumaluettelo, mutta myös lohkoketju voi pitää sisällään erilaisia ​​tietoja, kuten laillisia sopimuksia, osavaltion tunnistetietoja tai yrityksen tuotevaraston.

Tämän järjestelmän toiminnan tai siihen tallennettujen tietojen muuttamiseksi suurimman osan hajautetun verkon laskentatehoa on hyväksyttävä mainitut muutokset. Näin varmistetaan, että kaikki muutokset tapahtuvat enemmistön edun mukaisesti.

Vastaa

Back To Top